Nap: 2021. augusztus 24.

Autóbusz a kengyelfutó gyalogkakukkhoz

Sok autóbuszjárat kicsiny családi vállalkozás kezében van, az utasok pedig könnyebben megjegyzik, ha valami vicces nevet ragasztanak rájuk. A képeken a kengyelfutó gyalogkakukkhoz, a Batmanhoz és a Szatellithez címzett járművek Cusco-ban. Vigyázz, a sofőr nem szabályosan viseli a maszkját!

Folytatás

Mégis mit adtak nekünk a ró… inkák?

Mégis, mit adtak nekünk a rómaiak? – kérdezik a Brian élete című filmben, és kiderül, hogy többek között vízvezetéket és csatornarendszert is. Úgy látszik, ez az inkáknál is kialakulóban volt. Ha a spanyolok nem törik félbe a fejlődésüket, egész fejletté válhattak volna.  (Cusco, Coricancha templomegyüttes)

Folytatás

(Majdnem) mindenki kicsi

A peruiak többsége kicsi. Itt 170 centimmel magasnak számítok, pedig otthon utolsó voltam a tornasorban. A pesti járműveken, éttermekben vagy hivatalokban a feleségem lába általában le sem ér a padlóig. De hogy még egy cusco-i kisétteremben sem? Nahát.

Folytatás

Gyógyszert a gyógyszertárból, szemenként

Magyarországon ha fáj valamid, bemész a patikába, kérsz rá valami gyógyszert, fizetsz, és hazaviszed a dobozt. Peruban kértem egy gyógyszert, bement valaki nekem a patikába, és kihozott három szemet. A patikus ollóval metéli. Ha többet akarsz, egy egész levéllel kérsz (”blister”). Majd csak a harmadik egység a doboz, ha van olyan egyáltalán. A megoldást nyilván […]

Folytatás

Az Apuk átka

Azt hittem, az a szürrealizmus csúcsa, amikor 2600 méter magasságban egy nyílt pályán veszteglő vadnyugati stílusú vonaton kiskabátban, dupla maszkban és műanyag védőálarcban karibi táncokat táncolsz. Á, dehogy. A peruiak nagy része többé kevésbé babonás lehet, minden bizonnyal részben a régi vallás tovább élése miatt is. Vannak, akik kis lámát tesznek a lakás egyik magasabb […]

Folytatás